Voetbalveteraan Harm van Dalfzen (82) heeft rijk voetballeven achter de rugAls voetballer moest Harm van Dalfzen altijd naar zijn lichaam luisteren, maar nu hij de tachtig is gepasseerd gaat dat steeds zwaarder wegen. De Aaldenaar vierde afgelopen zondag zijn 82e verjaardag. Voor de voetbalveteraan gaan de jaren tellen, maar hij is nog vitaal. Iedere dag staat een stevige wandeling op het programma en geniet hij nog volop van het leven.  

Harm woont samen met zijn vrouw Janny al ruim 45 jaar in Aalden. Eerst aan de Dilakker en sinds 1995 aan de Wachthoorn. Inmiddels zijn ze liefst 56 jaar getrouwd. De kinderen Gerda en Berend en de drie kleindochters zijn hun grote trots. Gerda woont al vele jaren in Emmen en Berend is woonachtig in de Vinkenbuurt bij Nieuwleusen. “Gelukkig op reisafstand”, zegt het echtpaar.

Passie voor voetbal en onderwijs
Een verhaal apart is de fascinerende, onverwoestbare link met Genemuiden, het dorp in Overijssel waar Harm is geboren en getogen. Harm groeide op in een groot gezin. Traditioneel voor die tijd. “Zes zussen en drie broers. Ik was de jongste telg. Mijn jeugd werd geheel en al gedomineerd door voetbal. Of liever gezegd: mijn hele leven, want de passie voor de voetbalsport heb ik nimmer verloren.” Een andere passie was het onderwijs. Harm was bijna 40 jaar werkzaam als leerkracht, waarvan de laatste 20 jaar bij het Esdal College in Emmen.

Lid van Verdienste
Als we terugblikken op zijn voetballeven veert Harm meermaals op achter zijn tafel thuis in de woonkamer. Na het beëindigen van zijn actieve voetballoopbaan – vanwege blessureleed – stroopte hij ruim een kwart eeuw voor ‘zijn’ SC Genemuiden als scout de velden af op zoek naar de sterke en zwakke punten van de opponenten uit de zaterdag hoofdklasse. Voor al zijn verdiensten werd Harm in 2003 benoemd tot Lid van Verdienste, maar pas zes jaar geleden nam hij echt afscheid als kaderlid van de club uit Overijssel. De sportieve prestaties volgt hij nu via radio en computer. Elke zaterdagmiddag zit hij bij de competitiewedstrijden van SC Genemuiden aan de radio gekluisterd. “Dan moet niemand mij storen, want ik ben nog ontzettend betrokken.” 

Nederlands Zaterdag Amateurelftal
Van Dalfzen gaat terug in de tijd: ‘In mijn jonge voetbaljaren mocht je pas op je twaalfde op voetbal. Mijn eerste wedstrijd verloor ik met 21 –1 van Olympia’28. Dat vergeet je nooit weer!” Daarna kreeg zijn loopbaan al snel glans. Door de reeks van doelpunten en de kampioenschappen kwam hij in het vizier van de bondscoach van het Nederlands Zaterdag Amateurelftal. Harm was bovendien de eerste zaterdagvoetballer die – vanwege zijn scorend vermogen – geselecteerd werd voor het Nederlands Zondagamateurelftal. ‘Heel eervol dat ik werd geselecteerd. Het waren twee interlands per jaar, tegen België en Frankrijk. Je eerste Oranje-shirt mocht je houden.” Van Dalfzen heeft zes keer meegedaan, negen keer gescoord. Inmiddels stonden de semi-profclubs voor hem in de rij: hij koos uiteindelijk voor PEC Zwolle.

Sportieve ramp
“De trainer van PEC Zwolle zat ook in het onderwijs en vond het belangrijk dat ik na de onderwijsakte ook mijn hoofdakte zou halen. Dat kon op school in Meppel. In het kader van mijn transfer naar PEC werd een afscheidswedstrijd tussen Genemuiden en de club uit Zwolle georganiseerd. Dat werd een grote sportieve ramp. Ik kreeg een tik op mijn knie, mijn meniscus was kapot. In die tijd was er amper medische verzorging. Ik ben nog wel geopereerd, maar op mijn oude niveau terugkomen lukte niet meer.” Vanaf 1960 werkte Harm in Kampen op de openbare school Engelenberg en is hij – na een tweejarige periode bij SC Veendam- gaan spelen bij zondag 3e klasser KHC. In 1975 werd Overijssel definitief ingeruild voor Drenthe. Het gezin koos domicilie in Aalden en heeft daar geen moment spijt van gehad. 

Gerda en Berend
Dochter Gerda en zoon Berend – inmiddels 54  en 51 jaar – hebben een fijne jeugd in Aalden gehad en sportbeoefening stond hoog in het vaandel. Gerda, die werkt bij veevoederproducent Agrifirm in Apeldoorn – was in de jeugdjaren een fanatiek handbalster bij HVZ. Tegenwoordig is ze veelvuldig en met succes op de tennis- en golfbaan te vinden. En Berend – werkzaam als directeur bij een ICT-bedrijf – speelde een paar jaar met succes in de hoofdmacht van het toenmalige ZBC. “We vinden het fijn dat de kinderen en onze drie kleindochters (21, 19 en 15 jaar) dicht bij huis wonen. Heel belangrijk voor mij en Janny.” En sportief plezier staat nog steeds hoog in het vaandel. Janny slaat al jaren een balletje op de tennisbaan bij LTC en Harm legt iedere woensdagmiddag als fervent klaverjasser in dorpshuis De Spil nog een kaartje bij De Joker.    

Stevige ankers
Vanuit zijn rijke voetbalcarrière liggen er niet alleen in Genemuiden een paar stevige ankers in de grond, maar ook dichterbij huis op ’t Alterbarg in Zweeloo. Een plek waar Harm zich al jarenlang thuis voelt. Hij speelde in het recente verleden in de veteranenteams van ZBC, bekijkt – als de weersomstandigheden het toelaten – af en toe nog de trainingen van de verschillende teams en uiteraard is hij trouw supporter van de hoofdmacht. Tot drie jaar geleden was Harm iedere maandagochtend om negen uur als vrijwilliger steevast paraat bij de fameuze Groenploeg. ‘Opruimen, herstellen, er is op het sportveld altijd genoeg te doen.” Nog steeds neemt Harm op maandagochtend even een kijkje bij de mannen van de Groenploeg, maar dan vooral om te filosoferen over voetbal. Dat gaan nooit vervelen.”

Foto’s : Gerda Looije.

lid worden jeugd van vv Sweel
 
supportersvereniging vv Sweel Clubwebshop Muta