Verzorger Jan Timmer zwaait na ruim dertig jaar afZe hoopten er stiekem op dat hij er toch nog weer een jaartje aan vast zou knopen, maar na ruim dertig jaar heeft Jan Timmer recht van spreken: de Aaldenaar zet deze maand een punt achter zijn job als verzorger van vv Sweel. “In het voetbal is er een tijd van komen en een tijd van gaan. Mijn tijd om te vertrekken is nu aangebroken. Ik kan terugblikken op een heel mooi hoofdstuk in mijn leven.”

…die ene man bleef….
Wie de elftalfoto’s sinds 1989 er op na slaat, zal het direct opvallen. Spelers en trainers kwamen, maar die ene man bleef…  Sweel zonder Jan Timmer, het is haast ondenkbaar geworden. “Ik loop hier natuurlijk ook al zo lang rond bij de club. Sportpark ’t Alterbarg is een beetje mijn tweede huis geworden.” Timmer heeft in de loop van de jaren wel aanbiedingen van andere voetbalclubs gehad, maar er gaat niets boven de gemoedelijkheid van het voetbal in Zweeloo. Het is zeker een dubbel gevoel om het stokje nu over te dragen.”

Niet loslaten
Jan Timmer had jarenlang een drukke fulltime job als soigneur/verzorger bij de bekende KrolStonE Continental Wielerformatie. Bovendien was hij verbonden aan de schaatsploeg VPZ. Ondanks dat intensieve programma, bleef hij al die jaren trouw aan het voetbal Zweeloo.  ‘Natuurlijk heb ik wel eens gewikt en gewogen, maar Sweel kon ik nog niet loslaten. Elke trainingsavond en wedstrijd was een belevenis, ik ging er eigenlijk steeds meer van genieten. Je moet ook bedenken dat wat ik hier in al die jaren heb geleerd en heb opgebouwd een automatisme is geworden. Dat laat je niet zo maar los.”

In staat van opperste paraatheid  
Een smerige overtreding, kramp of de bal tegen de edele delen van een voetballer. Stuk voor stuk vervelend en een blessurebehandeling is noodzakelijk. Dan kwam Jan Timmer steevast kijken. Zitten of staande naast de dug-out wachtte hij op het seintje van de scheidsrechter. De handen niet meer achter de rug, maar in staat van opperste paraatheid. De scheidsrechter wenkte. Het publiek kwam tot leven. Timmer zette alles op alles. Hoewel hij niet meer de snelle verzorger van weleer is, zag het er toch altijd imposant uit. Hij kwam bij de speler aan en binnen no-time was alles weer in orde.

Studies
Timmer is een echte vakman en straalt dat ook uit. Hij heeft tal van studies gevolgd, waaronder een pittige zes jaar durende opleiding tot massagetherapeut. Hij is ingevoerd in diverse massagetechnieken en met al zijn kennis en kunde ook op het gebied van blessurepreventie en hersteltraining van grote waarde. 

Altijd in voor een dolletje
Jan Timmer spreekt ronduit en doet dat met een grote glimlach. In zijn ‘eigen’ kleedkamer op ’t Alterbarg voelt hij zich thuis en komen de verhalen vanzelf. Spelers lopen in en uit en met iedereen maakt hij een dolletje. “Zonder die waardering kan je zo’n functie ook niet uitoefenen. De spelers weten van mijn ervaring en hebben er respect voor. Als ik iets zeg, dan komt het uit mijn hart.”  Timmer pakt ondertussen zijn koffer en sluit met een vleugje weemoed de deur van de massagekamer. Hij zal op ’t Alterbarg niet meer met de vertrouwde waterzak langs en op het veld lopen en met de handdoek boven het hoofd  zwaaien. Het is voor alle partijen even wennen……

Jan Timmer mag dan afscheid nemen als verzorger van het eerste elftal, maar helemaal verloren voor Sweel gaat hij niet.. Hij blijft actief als speler van Sweel 4. “Dat is voor mij – naast wielrennen – nog een heerlijke ontspanning.”

Bijschrift foto: Jan Timmer was ruim dertig seizoenen actief als verzorger. Een hecht verbond waar geen einde aan leek te komen, maar na dit seizoen scheiden de wegen. “In het voetbal is er een tijd van komen en een tijd van gaan. Mijn tijd om te vertrekken is nu aangebroken.” (Foto: Gerda Looije)

lid worden jeugd van vv Sweel
 
supportersvereniging vv Sweel Clubwebshop Muta