Richard Speelman (21) voor stageperiode naar zonovergoten MaltaSteeds meer studenten gaan op stage naar het buitenland. Ook Richard Speelman uit Aalden pakt volgende week de koffers en verblijft bijna een half jaar op het zonovergoten Malta.

Investeren in mezelf

De motivatie voor een stageperiode in het buitenland was voor Richard, die aan de Hanzehogeschool in Groningen de opleiding Facility Management volgt, in meerdere opzichten groot. “Niet alleen de  persoonlijke ontwikkeling die ik straks op Malta doormaak, maar ook mijn sociale vaardigheden worden door het verblijf aangescherpt. Ik moet me zien te redden in een nieuwe omgeving. Het is investeren in mezelf, want ik hoop straks sterker en wijzer terug te komen. Door het verblijf in een ander land krijg ik ook een spiegel voorgehouden: ik leer mezelf en mijn eigen cultuur beter kennen.”

Positieve verhalen

De 21-jarige Aaldenaar zit nu in het tweede jaar van zijn studie. “Ik begin deze maand aan het tweede semester en dat is ingeruimd voor stage. Het is niet verplicht om naar het buitenland te reizen, maar door de positieve verhalen van andere studenten heb ik de knoop snel doorgehakt en me aangemeld voor een stage van een halfjaar op Malta.”

Goed uit de voeten

Richard had ook andere opties. “Er zijn plekken over de hele wereld waar je stage kan lopen. Ik heb voor Malta gekozen omdat je daar met de Engelse taal goed uit de voeten kunt. Bovendien ligt het op reisafstand van Nederland, zodat familie en vrienden gelegenheid hebben om langs te komen én je in aanmerking komt voor de Erasmusbeurs. Het zonovergoten klimaat mag uiteraard ook niet vergeten worden, want dat is heel mooi meegenomen.”

Inkoopafdeling

Richard gaat aan de slag als stagiair op de inkoopafdeling van BD Electronics. “Dit bedrijf is leverancier van elektronische onderdelen en heeft klanten over de hele wereld. Ik laat het een beetje op me af komen en hoop dat ik dit leuk en uitdagend ga vinden. De stage duurt vijf maanden met een optie om eventueel – als het beide partijen bevalt – er een zesde maand aan vast te knopen.”

Specialiseren

Na de afronding van de stage op Malta volgen er voor Richard nog twee studiejaren. “Op dit moment heb ik nog niet exact voor ogen wat ik hierna ga doen. Facility Management is een heel brede opleiding. Wellicht wil ik me via een Master nog specialiseren op het terrein van marketing, financieel of recht. Dat zijn vakken die mij het meest aanspreken.”

Mixed feelings

Eerlijk is eerlijk: het is voor Richard lastig om Aalden en omstreken een halfjaar achter zich te laten. “Dit geeft zeker mixed feelings. Heel cliché: ik ga mijn familie en vrienden uiteraard het meeste missen. Het is wel even schakelen van bijna elke dag of elke week elkaar zien en na volgende week bijna een halfjaar niet. Dat geldt ook voor het studentenleven in Groningen. En niet in de laatste plaats het voetbal in Sweel. Vooral nu het ook zo goed gaat en we echt kunnen meestrijden met het kampioenschap.”

Nodige bezoek

Richard kan de komende maanden overigens rekenen op het nodige bezoek uit Nederland. “Mijn ouders en broertje komen in de meivakantie langs en ook vrienden hebben plannen voor een korte trip naar Malta. Ik hoef gelukkig dus niet iedereen een halfjaar te missen……”

Voetbalschoenen gaan mee in de koffer

Ook in Malta staat sporten hoog op het prioriteitenlijstje van Richard. “Ik heb al beetje research gedaan naar de mogelijkheden. In competitieverband voetballen wordt lastig omdat een overschrijving maanden kan duren op Malta. Ik neem mijn voetbalschoenen natuurlijk wel mee, want er zijn voldoende vriendenteams waar ik mee kan spelen. Verder zal ik ook regelmatig in de sportschool te vinden zijn, want ik wil toch weer fit weer uit Malta komen.”

Nieuwe mensen ontmoeten

Verder vindt Richard het ook heel interessant om veel nieuwe mensen te leren kennen waarmee hij op Malta tijdens zijn stage samenwerkt en woont. “Ik leer een andere wereld kennen door mijn verblijf in een ander land. Niet even als toerist, maar voor langere tijd als inwoner van Malta.’

Mild klimaat

Malta is een betrekkelijk klein eiland vlak bij Italië (Sicilië) gelegen in de Middellandse Zee. Het eiland telt bijna 425.000 inwoners. Malta kent een zeer mild klimaat, want het is er nooit kouder dan 20 graden. Het eiland staat volgens Richard ook bekend om de super leuke feestjes. “Naast hard werken wil ik op Malta uiteraard ook met volle teugen genieten van het uitgaansleven.”

Bij de foto : Richard Speelman is niet alleen student, voetballer, maar ook succesvol atleet. De 21-jarige Aaldenaar hier op archiefbeeld onder barre omstandigheden in actie tijdens de Aalden Rondomme. De komende periode schijnt voor Richard volop de zon : hij gaat voor bijna een halfjaar naar Malta.

lid worden jeugd van vv Sweel
 
supportersvereniging vv Sweel Clubwebshop Muta