Nieuwjaarstoespraak 2023 – Goed voor elkaar!Welkom en de allerbeste wensen!

Toen ik deze toespraak aan het voorbereiden was, besefte ik me dat ik alweer bijna 2,5 jaar voorzitter mag zijn van deze mooie vereniging. Maar dat het pas mijn eerste nieuwjaarstoespraak is door corona.

Voor zo’n toespraak ga je altijd even mijmeren. Je blikt terug op het afgelopen jaar en kijkt alvast vooruit. En ondanks dat er van alles speelt, en we best wat uitdagingen op het bordje hebben liggen, mogen we denk ik met elkaar wel de conclusie trekken dat we het goed voor elkaar hebben.

Eerst even de uitdagingen:

 • In het begin van het jaar – het lijkt echt al heel lang geleden – waren we nog dicht vanwege de coronamaatregelen. Eind januari kon de kantine weer open. Het was elke keer even zoeken als bestuur. Hoe konden we voldoen aan de regels, zonder dat we door zouden slaan met de regels en elke keer voor politieagent moesten spelen?
 • Richting de zomer leek het gelukkig allemaal weer te voelen als normaal. We konden trainen, wedstrijden gingen door, back to normal.
 • En het was nog even aanpoten voor het eerste onder aanvoering van Jans Bos. Het werd spannend, maar op 6 juni was een handhaving in de 3e klasse een feit.
 • Jans kondigde even daarvoor wel zijn vertrek aan, dus hadden we de uitdaging om een nieuwe hoofdtrainer te vinden. Met Marnix is dat ons denk ik heel goed gelukt. Maar daarover later meer.
 • Na de zomer konden we echt met een volledige competitie van start. De jeugd werd op een nieuwe manier ingedeeld. We gaan de rest van het seizoen merken of het zo uitpakt als door de KNVB bedacht is; dat we allemaal straks op gelijk niveau wedstrijden kunnen spelen.
 • En in de herfst van het afgelopen jaar kregen we als bestuur misschien wel de grootste uitdaging voor de kiezen. De beheersstichting klopte bij ons aan over de hoge energieprijzen. We hielden voor dit jaar in de begroting al rekening met een verhoging, maar in november en december werden het ineens heel serieuze bedragen. En hadden we het over 1.000 euro extra per week. We hebben toen samen met de stichting een paar lastige besluiten moeten nemen. En we zijn nog niet klaar met dit probleem.
 • Maar we zijn blij dat we steun krijgen van de gemeente Coevorden. Met dank aan de politiek – en ik wil in het bijzonder Jan Hooge bedanken. Zonder die steun kunnen we eigenlijk niet. Want dan hadden we al ons geld aan de energierekening moeten spenderen, terwijl dat voor het voetbal bedoeld is. We hebben het inmiddels over een energierekening van 45.000 euro per jaar. Dan wil het spaargeld wel op.
 • Zonder steun van de gemeente hadden we anders ook de contributie enorm moeten verhogen. Ik wil niet zeggen dat dit helemaal niet gaat gebeuren; we kunnen nog slecht vooruit kijken. Maar niet in die bedragen die we eigenlijk niet willen vragen, omdat de meesten thuis ook al genoeg voor de kiezen hebben. Zodra er meer duidelijk is over de regeling van de gemeente en de nieuwe energienota, komen we er bij jullie als leden op terug.

Als we het over GOED VOOR ELKAAR hebben, dan kun je dat ook lezen als goed voor elkaar zijn, het samen doen. Want dan hou je een vereniging levend.

 • Ik zie helaas ook binnen onze vereniging dat het lastiger wordt om vrijwilligers te vinden. Een voorbeeld is het stoppen van Romy en Jantina. Zij hebben jarenlang de schoonmaak gedaan. Er waren geen vervangers voor te vinden, dus hebben we voor professionele schoonmaak moeten kiezen. En om die kosten beheersbaar te houden, is het nodig dat we af en toe met elkaar zelf de mouwen opstropen. De eerste schoonmaakdag was geslaagd en gezellig, maar het zou mooi zijn als die groep wat groter is de volgende keer.
 • Onze omroepster Anke, die er graag wat hulp bij zou willen, het zoeken naar gastenontvangst, scheidsrechters, trainers, noem maar op. Met elkaar lukt het wel steeds weer, maar we zien dat het ook wel steeds weer dezelfde personen zijn.
 • We hebben veel vrouwelijke leden. Goed presterende meidenteams en zelfs twee damesteams. De begeleiding van hen is ook een lastige. Ik doe een oproep aan iedereen om met ons mee te denken hoe we dit in het nieuwe seizoen kunnen doen. Want dat verdienen de dames.
 • Gelukkig zien we ook een andere beweging en nieuwe gezichten die helpen.

We moeten het samen doen en als iedereen iets doet, dan lukt het wel. Dat geldt ook voor onze jeugd en zeker voor onze jeugd: laten we hen hier ook bij betrekken, zodat zij ook zien dat als je met elkaar een vereniging in de benen wilt houden, dat je daar ook iets voor moet doen. En wat mij betreft komt het niet zo ver als Klazienaveen nu doet: het vrijwilligerswerk verplichten.

Het is niet alleen lang leve de lol. Al hebben we hier gelukkig met elkaar wel heel veel lol. Soms iets teveel en deze voorzitter van Sweel moet ook af en toe contact opnemen met een busmaatschappij of andere vereniging om excuses te maken voor het gedrag van onze leden of toeschouwers.

Nogmaals, we moeten het met elkaar doen. Hou het ook met elkaar leuk en spreek elkaar aan als het gedrag een grens over gaat. Op het veld of buiten het veld. Sweel staat bekend om haar gezelligheid en gemoedelijkheid. Daar ben ik trots op en laten we dat vooral zo houden.

Genoeg gepreekt. Overal is wat. En zoals eerder gezegd, mogen we echt trots zijn op ons cluppie en de mensen die daarbij horen. We hebben het echt goed voor elkaar.

 • We hebben in 2022 het jubileumjaar afgesloten met een mooi feestweekend. Wedstrijd met Oldstars, mooie interviews ook met hen. Boarding voetbal, dat ongetwijfeld een vervolg krijgt. En feestavond, waar we wel een tijdje op kunnen teren.
 • Wat ook echt goed voor elkaar is, is ons mooie sportpark. De verbouwing van de kleedkamers ligt op schema. Er wordt keihard gewerkt en ik beloof alvast: het wordt hartstikke mooi. De eerste tegels zitten er al aan. Nog een paar weken geduld en dan kunnen ze in gebruik genomen worden.
 • Ook aan de velden wordt het hele jaar door hard gewerkt. Dat ging niet vanzelf afgelopen maanden. Maar groot respect voor iedereen die hier met man en macht aan gewerkt hebben om de velden te verbeteren. Dat blijft met het weer altijd een uitdaging. Maar we zien hoe hard hier aan gewerkt wordt. Dank daarvoor.
 • Wat ook zeker in dit rijtje genoemd moet worden, is hoe gezellig we het weer hebben met elkaar buiten de wedstrijden om. Dat hebben we gemist in de coronatijd. Vooral de Super Saturday wedstrijden op zaterdagavond met muziek na, zijn een groot succes. In een volle kantine feesten en met tegenstanders ‘In Sweel kan alles’ zingen. Hopelijk gaan er nog heel veel van deze momenten volgen.
 • Tip is ook om lid te worden en mee te doen aan de activiteiten van de supportersvereniging. Zij organiseren weer volop activiteiten gedurende het seizoen.
 • Ook in tegenspoed zijn we er voor elkaar. Bij ziekte en overlijden. Veel mensen denken mee en we krijgen als bestuur ook tips: denk even aan die en die. En bij overlijden, proberen we ook altijd bij een condoleance te zijn of sturen een kaart.
 • Zo ook bij Anne. Anne Nijhoving is afgelopen jaar op 84-jarige leeftijd overleden. Als je aan Anne denkt, dan denk je meteen aan ZBC. En later was hij ook bij vv Sweel betrokken. Hij heeft allerlei functies gehad en het voetbal in Sweel is hem veel dank verschuldigd. Het was mooi om ook veel leden van Sweel te zien bij zijn condoleance. We denken met veel respect aan hem terug. Hij was al een paar jaar ziekelijk, maar hij wordt nog steeds gemist. Want het was gewoon ook een ontzettend aardige kerel.
 • Anne was zo’n belangrijke persoon binnen de vereniging, waar we er ook meer van hebben. Op allerlei terreinen.
 • En we hebben bijna 200 vrijwilligers dus het is altijd een risico om wat namen te noemen. Maar voor ons erelid Geert Holties was afgelopen week een heuglijk moment: hij heeft met de mannen van de groenploeg zijn 25-jarig lidmaatschap van die groenploeg gevierd. Top, Geert! We hebben sowieso grote waardering voor de groenploeg.
 • Vrijwilligers, die er altijd zijn. Van sommigen lijkt het wel of ze hun bed hier hebben staan. Dat geldt ook voor een aantal binnen ons bestuur. Ik heb een mooie ploeg mensen om me heen. We hebben veel plezier met elkaar, maar moeten soms ook besluiten nemen of vergaderen over zaken, wat minder leuk is. Het is fijn een deskundige en betrokken groep mensen om me heen te hebben. Die zonder beloning of wat dan ook er staan voor onze mooie vereniging.
 • Een van de mensen, die veel voor de vereniging doen, en waar we in het bestuur afscheid van hebben genomen is Jan Pol. Dat is de enige persoon die ik ken, die altijd met voor- en achternaam aangesproken wordt. Jan Pol. Het was me een genoegen om met jou in het bestuur te zitten en gelukkig blijf je actief. De beste reclameborden verkoper aller tijden. Een man met een groot hart, voor anderen en de club. Jan, dank voor jouw inzet in het bestuur – Hilde heeft nog een aardigheidje voor je –  en we hebben een mooie opvolger gevonden: Jeroen Zantingh. Ook met hem is het goed samenwerken en we zijn blij met hem in het bestuur. Hij is nu de verbinding met de sponsorcommissie. Leuk ook, die verjonging.
 • We hebben onze verzorging ook op orde. We zijn dit seizoen een mooie samenwerking met Medifast en Richard aangegaan. En Ageeth ook heel belangrijk voor de selectie.
 • En waar we heel zuinig op zijn, zijn onze trouwe sponsoren. We hebben een actieve sponsorcommissie en het is dankzij hen en de steun van de sponsoren dat we hier kunnen voetballen. Ik vind dat we dat nooit moeten vergeten. Zonder hen zou het er hier anders uitzien en zou het voetballen hier veel duurder zijn.
 • Het gaat op sportief gebied ook goed. 15-1 staat bovenaan. Zowel de jongens als de meiden. Ook andere teams doen bovenin mee. En anderen scoren vooral de derde helft.
 • We hebben weer een nieuwe lichting jeugd-scheidsrechters.
 • En het mag zeker genoemd dat ons 1e boven verwachting presteert. Ongeslagen de winterstop in. Een top prestatie, wat denk ik niemand van ons gedacht had van tevoren. Want het is een competitie waar de teams dicht op elkaar zitten en ik klink nu bijna net als Cruijff, maar waar je ook elke week kunt winnen of verliezen. Een knappe prestatie van Marnix, de rest van de begeleiding en natuurlijk de selectiespelers.
 • De samenwerking met Marnix verloopt ook heel goed, van beide kanten naar volle tevredenheid, dus ik neem aan dat het jullie goedkeuring kan wegdragen als ik het nieuws kan bekend maken dat we vanavond zijn contract verlengd hebben. Ook volgend seizoen is Marnix onze hoofdtrainer. Marnix: heel veel succes toegewenst.

Een mooie afsluiter. Ik kom tot een afronding. Dan kunnen we straks aan de pubquiz, die al voor het jubileumjaar op de plank lag. Je hoeft geen enorme voetbalkenner te zijn om mee te doen. Dat scheelt 😉

Beste mensen, we hebben het goed voor elkaar in Sweel. Ik hoop dat we elkaar dit jaar nog weer meer en beter weten te vinden. Samen de handen ineen slaan voor ons cluppie. We hebben vlak voor kerst zo’n 180 rollades rond mogen brengen aan vrijwilligers. En dat in zo’n klein dorp. Dat zegt heel veel. We vonden het als bestuur ook een feestje om te doen. Want de reacties zijn toch ook altijd wel weer mooi. Het is een klein gebaar, we hoorden ook veel : “dat had niet gehoeven”.. Of “daar had ik stiekem al rekening mee gehouden”. Het is een klein gebaar, maar de waardering erachter is groot en we merken ook dat dit ook gewaardeerd wordt.

Hou dat gevoel vast en dan gaat het ook in 2023 een prachtig jaar worden. Laten we daar samen op proosten. Ik wens iedereen een gelukkig, gezond en sportief 2023!

Anita Klingenberg

voorzitter vv Sweel

lid worden jeugd van vv Sweel
 
supportersvereniging vv Sweel Clubwebshop Muta