Mollen hebben bij v.v. Sweel geen schijn van kansJurjen Kuipers – Mollen : 15 – 0

Sportpark ’t Alterbarg werd de afgelopen weken geteisterd door een ware mollenplaag. Talloze molshopen lieten daarover geen misverstand bestaan. Dankzij de inzet van Jurjen Kuipers is de plaag op vakkundige wijze bestreden.

Kuipers is niet alleen een beloftevol voetballer, maar blijkt ook een zeer bekwaam mollenvanger. ‘De stand is nu 15-0’, maakt Jurjen de voorlopige balans op.

Eigenlijk noemt Jurjen het heel sneu voor die beestjes. ‘Ik heb veel liever dat ze daar zitten’, en Jurjen wijst naar het iets verderop gelegen natuurgebied Aalden Rondomme. ‘Als ze niet op de voetbalvelden of de wandelpaden graven, hoef ik ze ook niet te vangen. Maar ja, leg dat de dieren maar eens uit…..’

De hulp van Jurjen kwam voor voetbalclub v.v. Sweel als geroepen. ‘Uiteraard zijn de velden vol met molshopen geen fraai gezicht, maar mollen richten ook schade aan. Door de tunnels die zij graven worden wortels van het gras aangetast en kan de grond gaan verzakken. Dit levert voor spelers gevaarlijke situaties op’, zegt voorzitter Alfred Vrieling.

De 19-jarige Kuipers is net begonnen aan zijn eerste jaar aan de Agrarische School (HAS) in Dronten. Hij volgt daar de opleiding ‘Dier- en Veehouderij. ‘Bij de veehouderij ligt mijn grote interesse en hier wil ik mij dan ook in specialiseren.’

Bijschrift foto : Dankzij de inzet Jurjen Kuipers is de overlast van mollen op sportpark ’t Alterbarg aanzienlijk afgenomen.

Het mollenvangen begon in zijn tienerjaren. Puur om de overlast van de dieren in te perken. Een beperkt aantal mollen is volgens Jurjen geen probleem: ze eten schadelijke insecten zoals engerling en emelt en zorgen voor een goede beluchting en afwatering van de grond. Maar als de voetbalvelden en wandelpaden worden geteisterd is er voor de mollenvanger direct aanleiding om met klem en steekschop in actie te komen. ‘Ja, om nog meer schade door mollenoverlast te voorkomen is actie zeker nodig.’

De techniek om een klem te zetten, oogt bedrieglijk eenvoudig. Jurjen zoekt op ’t Alterbarg een pas gegraven ‘rit’, dat is een mollengang. Uiterst voorzichtig zet hij de mollenklem op scherp en duwt hem in de mollengang. Dit is uiterst secuur werk. Als de klem klapt, ben je er nog niet klaar mee. De veer is zo sterk dat hij met gemak één of meer vingers kan afknellen. Het bewijs van de kracht: de dode mol die Kuipers iets verderop op veld 2 uit een klem haalt. Met deze klem zijn ze in één klap morsdood.

.

lid worden jeugd van vv Sweel
 
supportersvereniging vv Sweel Clubwebshop Muta