Kelvin Zwiers (19) over studeren in Canada: “Een mooie kans waar je ontzettend veel van kan leren”Steeds meer studenten kiezen ervoor om een half jaar te studeren aan een buitenlandse universiteit. Een mooie kans waar je ontzettend veel van kan leren. Wonen en studeren op een andere plek, je onderdompelen in een andere cultuur en veel nieuwe mensen leren kennen. Superleuk, maar ook reuze spannend!

Kelvin Zwiers heeft deze kans met beide handen aangegrepen en deelt vanuit het Canadese Toronto zijn ervaringen van deze uitdagende periode.

Buitenlandse studie interessant en leerzaam

De 20-jarige Aaldenaar studeert Economie en Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Voor mijn studie kreeg ik de optie om een buitenlandse minor te doen. Dit betekent dat ik voor één semester aan een buitenlandse universiteit mag studeren. Dat leek me interessant en heb mij aangemeld bij de Toronto Metropolitan University in Toronto. Op 29 augustus j.l. ben ik naar Canada gevlogen en ik volg hier nu al ruim twee maanden economisch en business gerelateerde vakken.”

Eerste weken behoorlijk intensief

Samen met een hoop andere Canadese studenten en uitwisselingsstudenten uit heel Europa woont Kelvin op de campus van de universiteit. “Een leuke sfeer en heel gaaf om een keer het echte campusleven te ervaren. De eerste twee weken waren sociaal heel intensief, maar daarna had iedereen een fijn groepje mensen om zich heen verzameld. Met mijn internationale vrienden heb ik inmiddels allerlei leuke weekendtrips gemaakt, natuurparken en de Niagara Watervallen bezocht, Vancouver verkend en goede feestjes bezocht. Het studeren in het buitenland kan je zo sociaal maken als je zelf wilt en heel mooi dat je de avonturen kan delen met andere mensen”, aldus Kelvin.

Pittig om concentratie vast te houden

Tot dusverre bevalt zijn studie hem in Canada prima. “Professoren zijn erg betrokken en brengen de theorie en hun eigen ervaringen heel enthousiast over. De colleges in Canada duren echter wel twee keer zo lang als in Nederland en is het wel pittig om de concentratie vast te houden. Verder moest ik even wennen aan de andere manier van studeren. In Noord-Amerika is de werkwijze op de universiteit wat praktischer en het niveau wat lager dan in ons land. Ik heb echter al ontzettend veel waardevolle en interessante kennis opgedaan en daarnaast mijn Engels ook sterk verbeterd.”

Support en bewondering voor sporters

Saamhorigheid is iets wat volgens Kelvin sterk naar voren komt op universiteiten in Canada. “Het is opvallend hoe iedereen in kleding loopt met de universiteitsnaam erop. Dit is ook terug te zien in de sportteams van de universiteit. Er is veel support en bewondering voor de individuen die én op niveau sporten en studeren. Helaas kan ik door een blessure niet actief deelnemen aan sportactiviteiteten, maar als toeschouwer kan ik er zeker van genieten.”

Veel avonturen met vrienden

Kelvin zegt dan ook blij te zijn dat hij de sprong heeft genomen om te gaan studeren in Canada. “Ik sta sterker in mijn schoenen en denk nu ook meer oplossingsgericht en ben ook veel avonturen en vrienden rijker. Ondanks dat ik het natuurlijk ontzettend naar mijn zin heb in Canada, moet ik toegeven dat ik het thuisfront wel een beetje mis. Met name de gezelligheid van familie, vrienden en uiteraard ook het voetbal bij vv Sweel. Vanwege het tijdsverschil is het soms lastig om even snel contact te leggen, maar via videobellen blijf ik toch op de hoogte van de ontwikkelingen in Aalden en en omgeving. Ook stuur ik regelmatig een berichtje om op de hoogte te blijven van uitslagen en tussenstanden van vv Sweel. Gezien de goede prestaties levert dat vaak juichmomenten op.”

Zijn terugkeer naar Nederland is gepland rond de jaarwisseling, maar als Kelvin er nog een rondreis aan vastplakt keert hij eind januari terug. Kelvin groet zijn familie en vrienden!

Bij de foto : Kelvin Zwiers geniet met volle teugen van zijn studietijd in Canada. Inmiddels heeft de 20-jarige Aaldenaar ook al diverse natuurparken en de Niagara Watervallen bezocht. 

lid worden jeugd van vv Sweel
 
supportersvereniging vv Sweel Clubwebshop Muta