HENK NIJENBANNING (59) : LINKSPOOT MET FLUWELEN (TRAP)TECHNIEK EN BOVENAL CLUBMANDe man met het fluwelen linkerbeen, de man met oog voor de steekbal, maar toch ook vooral de man die als clubbestuurder jarenlang een flinke boost heeft gegeven aan het jeugdvoetbal.

De naam van Henk Nijenbanning is onlosmakelijk verbonden met het voetbal in Sweel. De liefde voor het voetbal heeft bij de 59-jarige geboren en getogen Aaldenaar altijd voorop gestaan. Op ’t Alterbarg blikken we met Henk terug op een rijk voetballeven.

Meer dan een halve eeuw maakt hij al deel uit van het voetbal in Zweeloo. In zijn actieve jaren een geniale voetballer. Henk hoort dan ook onbetwist in het rijtje van beste spelers uit onze clubhistorie.

Stoppen als voetballer was niet makkelijk

Een versleten knie noopte hem om te stoppen. “Met een kunstknie is actief voetballen niet meer mogelijk en wordt er eigenlijk voor je besloten dat je moet stoppen. Dat heeft me toch wel lange tijd beziggehouden, al realiseer ik mij terdege dat er voetballers zijn die op veel jongere leeftijd genoodzaakt zijn om te stoppen. Ik ben gelukkig nog wel actief als leider van Sweel 4 en blijf daardoor betrokken bij de warme sfeer binnen de vereniging. Daarnaast speel ik met regelmaat walking voetbal. Dat is voor mij een mooi alternatief met als afsluiter een gezellige nazit met een biertje met de mannen.”

Voetballen aan de voet van de Jantina Hellingmolen

De vechtersmentaliteit zat er bij Henk al van jongs af aan in. Als voetballer opgegroeid aan de voet van de Jantina Hellingmolen op amper 25 meter van zijn ouderlijk huis aan de Molenwijk. Daar kon van alles gebeuren, en daar heeft hij als straatvoetballer ontzettend veel getraind, samen met zijn jeugdvriend Jan Hooge. En daar veel geleerd: uitdagen, succesvol zijn, wedstrijden winnen. Daar is alles eigenlijk begonnen. Oude glorie, maar voor Henk onvergetelijk.

Moeder was mijn trouwste supporter

Op 16-jarige leeftijd debuteerde Henk in de hoofdmacht en met zijn inbreng dwong hij al snel een belangrijke positie af in het veld. “Ik heb in totaal 18 seizoenen in de hoofdmacht gespeeld. Heel veel mooie momenten meegemaakt. De meest trouwe supporter was mijn moeder, die elke wedstrijd met haar zus en zwager bijwoonde. Na afloop van iedere wedstrijd sloten wij steevast af met een knuffel!”

De lob over AJAX-doelman blijft onvergetelijk

Voor het mooiste moment uit zijn actieve loopbaan gaat Henk terug naar 1986. “Het jaar waarin het toenmalig ZBC het 65-jarig bestaan vierde en de hoofdmacht een wedstrijd mocht spelen tegen het grote AJAX. Met Johan Cruijff als coach en spelers als Marco van Basten, Frank Rijkaard, Jan Wouters, John van ’t Schip een hele ervaring. Wij verloren met 1-9, maar laat ik nou diegene zijn die dat ene doelpunt heeft gemaakt. Een lob over de toenmalig keeper Fred Grim vergeet je als voetballer natuurlijk nooit meer. Daarnaast gaf ik een ‘panna’ bij Jan Wouters, maar voordat ik weer bij de bal was lag ik middels een corrigerende tik al op de grond. Hij kwam niet zijn excuses aanbieden, maar fluisterde mij in het oor: ‘’Dat doen we dus niet weer……!” 

Jeugdtrainer

Naast zijn rol in de hoofmacht maakte Henk  zich ook verdienstelijk als jeugdtrainer/leider en gaf zijn kennis en kunde door aan de jongere voetbalgarde. Het was de periode dat de jeugdvoetballers Ruud Jalving en Jarno Rotgers aan de deur klopten. “Daarna ben ik er een tijdje tussenuit geweest totdat zoon Mark begon met voetballen. De draad van jeugdleider gelijk weer opgepakt, totdat Mark het na vele jaren tijd vond dat ik maar wat anders moest gaan doen”, lacht Henk

Henk viert 10-jarig jubileum als leider van veteranenteam

De vraag of hij het voorzitterschap van de jeugdcommissie JVS (Jeugd Voetbal Sweel) ambieerde had Henk weinig bedenktijd nodig. “Met goedkeuring van het thuisfront ben ik de uitdaging aangegaan. Wat een geweldige tijd, het waren vier fantastische jaren met een geweldig team, heb er veel tijd ingestoken, maar ook heel veel voor teruggekregen. Twee jaar later wederom gevraagd, nu voor het hoofdbestuur van vv Sweel met als taak ‘jeugdzaken’. Ook dat waren vier fantastische jaren, ook weer met een geweldig team enthousiaste vrijwilligers. Naast dit alles vier ik dit jaar mijn 10-jarig jubileum als leider van het veteranenteam op de zondagmorgen, of-te-wel Sweel 4.

…dat is waar je het allemaal voor doet

Vorig jaar nam Henk afscheid als bestuurslid van vv Sweel en een gevoel van trots overheerst “Het is een gezonde club en onze jeugd staat er goed voor. Als je op zaterdagmorgen op het voetbalveld je ogen de kost geeft, al die jeugd ziet voetballen, de ouders enthousiast aan de lijn ziet staan, dat is waar je het allemaal voor doet. En natuurlijk deed ik dat niet alleen, maar met alles en iedereen, die zich als vrijwilliger heeft verbonden aan deze mooie vereniging. Na vier jaar was het goed, tijd om ruimte te maken voor een ander, wellicht met andere, frisse ideeën. Ik vind dat belangrijk, het gaat namelijk om de club en niet om een persoon! Daarnaast heeft vv Sweel met Henri Hooge een uitstekende vervanger aangetrokken.”

Trots op alles en iedereen binnen vv Sweel

Waar is Henk het meest trots op? “Op alles en iedereen binnen vv Sweel. Organisatorisch staat het als een huis, maar bovenal ben ik trots op alle vrijwilligers die voetbal in Sweel mogelijk maken. En dat zijn er echt heel veel. Je hebt de denkers en de doeners. Ik heb beide kanten meegemaakt en elk persoon is belangrijk. Er wordt veel vrije tijd in gestoken en het enthousiasme is gelukkig nog steeds groot.”

Handen dichtknijpen

Het  tekort aan vrijwilligers ligt ook bij vv Sweel op de loer. “Ik heb altijd geroepen dat vv Sweel rijk is aan vrijwilligers en daar sta ik nog steeds achter. We mogen wat dat betreft, tot nu toe, onze handen dichtknijpen. Het wordt echter wel wat lastiger en daar heeft Corona natuurlijk ook wel invloed op. Mensen hebben onbedoeld ervaren hoe de vrije tijd ook op een andere wijze kan worden ingevuld. Toch heb ik de overtuiging dat we de klus samen kunnen klaren. De taken eerlijk en goed verdelen onder al onze enthousiaste leden. Dan kan iedereen plezier behouden aan het vrijwilligerswerk binnen onze vereniging. Zoals ze bij het televisieprogramma All Stars zo mooi omschrijven…‘’samen is niet alleen’’.

Foto: Gerda Looije

lid worden jeugd van vv Sweel
 
supportersvereniging vv Sweel Clubwebshop Muta