Een ‘stukkie’ over Jan Hooge uut Aalden!Onderstaand stukkie is over Jan geschreven als dank voor zijn inzet voor het 100-jarig jubileumjaar van VV Sweel waar hij menig persoon in de schijnwerpers heeft gezet. Nu is het tijd om Jan zelf in de schijnwerpers te zetten.

In dit jubileumjaar van 100 jaar vv Sweel heeft Jan al aardig wat leden en oud leden geïnterviewd. Of ze nu in Aalden, andere delen van Nederland of andere delen van de wereld wonen, Jan zoekt ze via telefoon of computer op. Hijzelf zal Aalden niet verlaten, want sinds zijn geboortedag, 9 december 1961, is hij het schitterend en pittoreske dorpje Aalden trouw gebleven.

Jan is een bevlogen man die niet graag in de schijnwerpers staat, maar altijd anderen op een positieve wijze in het daglicht plaatst. Of het nu om mensen uit de politiek gaat, uit de sport of vanuit het vrijwilligerswerk: Jan weet ze te vinden en maakt er altijd en prachtig verhaal van!

Wij vinden dat het nu de beurt is aan Jan, om in het zonnetje te worden gezet. Dit hoef je niet in een zaal vol mensen te doen, dat is niets voor Jan. Zelf mag hij graag een menigte toespreken, dat is hem wel toevertrouwd. Maar wanneer het over Jan zelf gaat, nee, dat liever niet!

Een interview met Jan om tot een mooi verhaal te komen zou hij ook niet toestaan en daarom komt dit verhaal tot stand met wat we na 100 jaar vv Sweel te weten zijn gekomen over Jan.

Voetballer en scheidsrechter in hart en nieren!

Jan heeft alle jeugdteams van ZBC doorlopen en heeft zelfs heel even aan de hoofdmacht mogen ruiken. In een oefenwedstrijd in de sneeuw tegen Sellingen sloeg het noodlot toe. Jan kwam ongelukkig in botsing met de keeper, wat resulteerde in een dubbele beenbreuk. Normaal gesproken zou je nog weer ‘normaal’ kunnen voetballen, maar complicaties tijdens het herstel stonden dit in de weg. Tijdens de jaren dat Jan in de senioren voetbalde was hij ook jeugdleider van diverse teams. Vanwege de beenbreuk zat voetballen er niet meer in en probeerde hij naast het leider zijn op een andere manier bij de senioren betrokken te blijven door ook de fluit te hanteren. Vanuit de KNVB heeft Jan diverse scheidsrechters cursussen gevolgd. Het begon met het fluiten van de jeugd, maar al snel bleek Jan een scheidsrechter in wording te zijn. Jan liet tijdens het fantastisch spelletje veel toe, maar wist op het juiste moment aan te geven dat de limiet bereikt was. Naast de fluit te laten horen kon Jan ook verbaal goed duidelijk maken dat het geen overtreding was, maar…VOORDÉÉL! Vele oud-voetballers van ZBC en Sportclub Zweeloo kunnen zich deze kreet nog wel herinneren. Jan heeft een aantal jaren op het hoogste niveau in het amateurvoetbal mogen fluiten. In de jaren dat hij op dat niveau floot reisde hij op de zondagen heel Nederland door. Zoals we Jan kennen werd hij overal enthousiast ontvangen, want wie kent Jan nu eigenlijk niet!!

Niet meer actief in de sport, maar achter de schermen o zo belangrijk!

Net als het voetbal moest Jan ook de fluit naast zich neerleggen. Al snel wist de KNVB hem binnen te halen, zo’n enthousiaste en eerlijke scheidsrechter moeten wij behouden bij het voetbal, zal de KNVB gedacht hebben. Tal van functies heeft Jan binnen de KNVB bekleed, zoals scheidsrechterbegeleider en het geven van scheidsrechters cursussen aan zowel jeugd als senioren. Wij als vv Sweel hebben hier uiteraard ook veel voordeel van gehad. Het enthousiasme van Jan heeft ons als vv Sweel al vele spelbegeleiders en jeugdscheidsrechters opgeleverd, waar we op de dag van vandaag nog steeds de vruchten van plukken. Daarnaast heeft Jan voor FC Emmen jarenlang de scheidsrechters begeleidt rondom de thuiswedstrijden van FC Emmen.

Dat er meer is dan voetbal weet Jan als geen ander!

Jan heeft veel voor het voetbal in de regio en ook landelijk betekend. Echter is het niet alleen maar voetbal wat zich in het dagelijks leven van Jan afspeelt en heeft gespeeld. Als voorzitter van “Vrienden van de Aeldermeul’ zet hij, naast een aantal enthousiaste vrijwilligers, zich in voor het behoud en onderhoud van de Jantina Hellingmolen, een prachtig monumentale molen. Mooie anekdote mag genoemd worden, dat Jan hier samen met Henk Nijenbanning het befaamde voetbalspelletje heeft ontdekt. Op het welbekende molenveldje, wat vroeger als voetbalveld werd gebruikt voor de jeugd.

Schrijven als rode draad.

Als bestuurslid van “Oes eig’n kraantien” voorziet Jan, samen met andere vrijwilligers, ons van het laatste dorpsnieuws. Daarnaast is hij journalist bij Mediahuis Noord, die de regio voorziet van verschillende kranten met regionaal nieuws. Schrijven is wel de rode draad in het dagelijks leven van Jan. Vele organisaties, waaronder Sweelpop, De Aeldenrondomme, Sweel Cultureel en Zwembad Zweeloo doen een beroep op hem om mooie stukkies te schrijven. Deze organisaties zullen nooit een ‘nee’ te horen krijgen, want Jan mag hier maar al te graag een stukkie over schrijven en dat gaat hem ook nog een keer snel en vakkundig af.

Ook de politiek wist Jan te strikken!

Als schrijven je passie is, kom je automatisch met de politiek in aanraking. De BBC2014, Belangen Buitengebied Coevorden 2014, is de partij waar hij veel tijd voor vrij maakt. Op de site van deze partij lezen we: ‘Hier kom ik weg. Je moeten der van haoln. Dat is wat ik doe. Bekend terein, vrumd genog. Hoe ˜t rök en vuuld, hoe het lek en klinkt.’ Deze zin is een stuk tekst uit een lied van Daniël Lohues wat hem aanspreekt. Vervolgens geeft hij aan om van de mensen te houden en van het buitengebied, zo kennen we Jan!

De vrolijke postbode!

Jan heeft naast een druk bestaan ook nog tijd om de post namens PostNL te bezorgen in de diverse dorpen. De vrolijke en goedlachse Jan staat altijd klaar voor een goed gesprek en tijdens dit praatje is alweer een bericht in de maak voor ‘Oes eig’n kraantien’ of een ander regionaal blad. VV Sweel wil Jan op deze wijze bedanken voor alles wat hij in de afgelopen jaren voor ZBC en Sportclub Zweeloo heeft betekend en nog steeds voor vv Sweel betekent. Aan de fusie van beide verenigingen die nu samengesmolten zijn tot een prachtige club, met vele leden en een enthousiaste groep vrijwilligers, heeft Jan als bestuurslid bijgedragen.

We hopen nog lang te genieten van Jan zijn ‘stukkies’ in ons ‘OEK-ie’, andere regionale bladen en zeker ook wanneer het vv Sweel aangaat.

Bijlage foto:

Jan hanteert de microfoon tijdens een bijeenkomst van scheidsrechters om deze te enthousiasmeren.

lid worden jeugd van vv Sweel
 
supportersvereniging vv Sweel Clubwebshop Muta