Benneveld organiseert komende zondag  spraakmakend boerenvoetbaltoernooi : “Een doldwaze variant op het voetbalspel”Alle vergelijkingen met het reguliere voetbalspel mogen dan mank gaan, maar het boerenvoetbaltoernooi dat komende zondag – 10 juli a.s. – in Benneveld wordt georganiseerd is zeker spraakmakend.

Mede-organisator Richard Kuper wijst naar het grasperceel aan de Bennevelderstraat 24 waar het toernooi zal worden afgewerkt. Geen keurig gemaaide grasmat, maar een weiland. “Het is een doldwaze variant op het voetbalspel”, glimlacht de inwoner van Benneveld.

Op twee velden komen in totaal tien teams in actie. Naast gastdorp Benneveld zijn voetballers uit de dorpen Loeksham, Noord-Sleen, Den Hool, Noordbarge, Zuidbarge, Westenech, Diphoorn, Achterste Erm en Erm van de partij.

Koeienvlaaien

Het toernooi wordt jaarlijks per toerbeurt door één van de tien deelnemende buurdorpen georganiseerd. Dit jaar is Benneveld aan de beurt. Het toernooi kent een rijke historie met smeuïge anekdotes. “Ik weet nog uit het verleden dat we op zondagmorgen eerst de koeienvlaaien van het weiland moesten halen, maar dat is tegenwoordig allemaal wat beter geregeld. We trekken wat lijnen en dan kunnen we voetballen, maar vooral wordt er veel lol gemaakt. Dat is de voornaamste insteek”, zegt Richard Kuper.

Opperbest 

De sfeer is altijd opperbest. “Van rivaliteit is totaal geen sprake meer. Winnen in niet belangrijk, meedoen wel.’ Om 10.00 uur wordt er afgetrapt en de traditie wil dat we dat men een pilsje in de hand doen. Dat zegt wel voldoende over de rest van de dag…”  De teamcoach kan niet garanderen dat zijn spelers alcoholvrij de eindstreep van het toernooi halen. ‘We moeten natuurlijk wel een traditie in ere houden”, klinkt het veelzeggend.

Dertig jaar

Het toernooi tussen de buurdorpen staat al meer dan dertig jaar op de kalender en als het aan  Richard Kuper ligt zal dat ook de komende jaren zeker zo blijven. ‘We zijn vrienden onder elkaar en het evenement zorgt voor een hechte binding met de naburige dorpen. Alle spelers hebben een directe relatie met het dorp waarvoor ze voetballen.”

Hard

Hij vervolgt: “In de beginperiode van het dorpentoernooi heerste er wel enige rivaliteit. Niemand wilde immers van elkaar verliezen, en daar deden ze dan ook alles voor. Het ging hard tegen hard, en dat gaf spektakel. Nu in deze tijd gaat het er gelukkig iets gemoedelijker aan toe, maar nog steeds fanatiek.”

Selectie  

Benneveld brengt op zondag 10 juli a.s. onder meer de volgende spelers in de wei : Alfred Koops. Martijn Hilbrands, Sven Strijker, Mylan Vrielink, Ghydo Vrielink, Martijn van der Veen, Jeffrey Kiers, Jacques Koops, Stan Reinders, Nick Abbing, Nik Dijkink, Richard Kuper en het spitsenduo Thijs en Menno Brinks.

Burgemeester Renze Bergsma van de gemeente Coevorden zal het toernooi officieel openen en het voetbalevenement zal worden afgesloten met een optreden van “Orlando de Zwarte Parel”.

Bij de foto: Benneveld is dit jaar organisator van het traditionele boerenvoetbaltoernooi tussen tien buurdorpen. De organisatoren Gert Lubbers, Wim Brinks en Richard Kuper en het spitsenduo Thijs en Menno Brinks (v.l.n.r.) zijn er klaar voor. (Foto: Wim Brinks) 

lid worden jeugd van vv Sweel
 
supportersvereniging vv Sweel Clubwebshop Muta