Anita Klingenberg: “Niemand hoeft bang te zijn dat vrouwen bij vv Sweel nu de macht grijpen”Vier vrouwen krijgen vanaf komend seizoen de dagelijkse leiding van vv Sweel in handen. Met Anita Klingenberg als de beoogde voorzitter. “Vrouwen zijn al een vertrouwd gezicht op het voetbalveld, maar het is goed dat ze ook in de bestuurskamer zichtbaar worden”, zegt  de 43-jarige inwoonster van Zweeloo aan het begin van het interview op sportpark ‘t Alterbarg. Om er direct aan toe te voegen: “Niemand binnen de club hoeft bang te zijn dat vrouwen nu de macht gaan grijpen.”

Natuurlijk proces

Anita Klingenberg vindt het goed dat de mix er is. “Mannen en vrouwen vullen elkaar heel goed aan. Volgens mij is het belangrijk dat je gemotiveerde en geschikte mensen in een bestuur hebt, het is dan niet relevant of ze man of vrouw zijn. Bij vv Sweel is dat een heel natuurlijk proces, omdat we ook veel vrouwelijke leden en vrijwilligers hebben. Dan zie je ook eerder welk bestuurlijk talent er rondloopt.”

Passen

Ze heeft niet lang getwijfeld om dit avontuur bij vv Sweel tegemoet te gaan. “Ik hak vaak wel vrij snel een knoop door. Ik heb er echter wel goed over nagedacht. Zo’n functie moet je passen en ook het moment moet je passen. Ik ben wel van de lichting: ‘als je ja zegt, dan moet je er ook vol voor gaan’. Ik heb een gezin en drukke baan, die ook aandacht verdienen. Dat betekent ook dat ik mijn andere vrijwilligerswerk beëindig. En dat vind ik dan wel weer moeilijk.”

Bestuursadviseur

In het dagelijks leven is Anita Klingenberg werkzaam als bestuursadviseur en woordvoerder van burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen. Geen baan van 9 tot 5, maar ze voelt zich er als een vis in het water. “Mijn werk bestaat vooral uit praten en luisteren. Je moet snel kunnen schakelen en snel tot de kern kunnen komen om problemen op te lossen. Dat is allemaal ook zeker toepasbaar op onze club, maar daar sta ik zelf denk ik iets meer op de voorgrond. Voor mij een mooie gelegenheid om te kijken of die prominentere rol mij ook ligt.”

Presteren

Anita Klingenberg is een mensen-mens. Uiteindelijk moet ze als voorzitter echter niet per se aardig worden gevonden, maar vooral een vrijwilligersorganisatie goed laten presteren. “Ik denk dat ik wel kan laveren tussen deze twee uitersten. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, juist het gesprek erover maakt dingen beter. Altijd met respect voor elkaar, want dat staat bij mij voorop. Je moet altijd uit kunnen leggen waarom je ergens voor kiest. En dan hoeft niet iedereen het er mee eens te zijn, als het wederzijdse begrip er maar is.”

Maatschappelijke aspecten  

Het voetbal is de samenleving en daarom horen maatschappelijke aspecten volgens Anita Klingenberg in de genen van de clubs te zitten. “Ik vind dat vv Sweel al heel goed bezig is. De club heeft zich ook aangesloten bij het Drents Verbond. Onze vereniging heeft een belangrijke sociale rol in het dorp. Ook bewoners van het AZC zijn welkom. Welke afkomst je ook hebt en wat je omstandigheden ook zijn: ik vind dat iedereen zich thuis moet voelen bij de vereniging. Of je nu een topper bent, of een bloemetjesplukker. En ook als je niet actief voetbalt. Zij zijn welkom om te komen kijken en nog mooier: om mee te helpen als vrijwilliger en zo een gezellige dag hebben. Juist die groep wil ik ook graag bij de club houden. En nieuwe mensen erbij halen.

Veelomvattend

Anita Klingenberg heeft in de afgelopen jaren bij onder meer dorpshuis De Spil en tentoonstellingsvereniging Het Zuidenveld veel vrijwilligerswerk verricht. Het voorzitterschap van een voetbalclub is echter veelomvattender. “Ik hou ook wel van een uitdaging. Ik zie het als een volgende stap in het vrijwilligerswerk, maar ook in mijn eigen ontwikkeling. Ik ga er vast ook veel van leren, maar we doen het samen: ik heb een uitstekende club mensen om me heen in het bestuur en veel betrokken vrijwilligers; die zijn belangrijker dan ik. Het maakt niet uit wat je doet; ik waardeer het enorm als mensen zich voor een vereniging inzetten.”

Zusjes Diane en Marjan

Pas op 11-jarige leeftijd is ze gestart met voetballen. “Dat was in 1988. Met mijn twee zusjes Diane en Marjan heb ik jarenlang gevoetbald bij de junioren en later dames van het toenmalig Sportclub Zweeloo. Ik was niet de meest begaafde speler van het team, maar moest het hebben van mijn inzet en loopvermogen. En de gezelligheid natuurlijk.”

Gespreid bedje

Ze is onder de indruk van de organisatiestructuur van vv Sweel. “Dat staat echt als een huis en ik kom dan ook in een gespreid bedje. Er zijn veel commissies en deskundige en betrokken mensen. De kunst is natuurlijk om dat zo te houden. Het vinden van vrijwilligers wordt zelfs in Zweeloo steeds lastiger, dus ik wil mensen graag aan deze club blijven binden.”

Weekendvoetbal

Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot het amateurvoetbal volledig op de schop gaat.  ‘Weekendvoetbal’ moet het gaan worden. Scheidend voorzitter Alfred Vrieling heeft de voorzet gegeven. Gaat Anita Klingenberg straks voortborduren op dit thema? “Ik zie die ontwikkeling ook en heb daar persoonlijk geen moeite mee. Weekendvoetbal is een mooie term, want dat geeft al aan dat je keuze hebt. Ik ben van het voetbal, niet van een bepaalde voetbaldag. Maar ik weet ook dat er mensen zijn die daar wel gevoel bij hebben. Daar moet je altijd oog voor hebben.”

Voortrekkersrol

vv Sweel is volgens Anita Klingenberg voorloper op allerlei gebieden. “We mogen echt trots zijn op hoe de fusie is verlopen. En ook hoe het traject voor de keuze van een speeldag is gegaan. We zien genoeg voorbeelden om ons heen, waar dat veel lastiger gaat. In Sweel hebben we oog voor emoties, maar die staan een ontwikkeling niet in de weg. Want je moet altijd oog hebben voor de toekomst. Dus stel dat we ooit opnieuw het gesprek moeten voeren over een speeldag, dan doen we dat weer samen. En ook daar gaan we uitkomen, daar ben ik van overtuigd.”

De nieuwe voorzitter wordt in september benoemd op de ledenvergadering. 

Bij de foto: Geesje Meijerink, Hester Pronk, Anita Klingenberg en Angela Berkhof (vlnr) vormen vanaf komend seizoen het dagelijks bestuur van vv Sweel. (Foto: Gerda Looije) 

lid worden jeugd van vv Sweel
 
supportersvereniging vv Sweel Clubwebshop Muta